Merk
Kleur
Voor
Maat

Online Mountainbike onderdelen Kopen

Online Mountainbike onderdelen Kopen

Goedkope Mountainbike onderdelen kopen (ATB en MTB onderdelen) doet u op Online Fietsonderdelen Kopen. Mountainbike onderdelen als banden, mountainbike wielen, mountainbike zadels, sturen, pedalen, cranksets en vele andere Mountainbike onderdelen. We hebben binnenbanden en buitenbanden van topmerken als Maxxis, Continental, Cordo, Schwalbe en Vredestein.

De Mountainbike

In de jaren '60 en '70 is de mountainbike sport ontstaan in Californië. Mountainbikes zoals tegenwoordig bestonden nog niet en werden door de rijders zelf in elkaar gezet. Pas aan het eind van de jaren '70 brachten fietsproducten voor het eerst mountainbikes op de markt van lichtgewicht materialen. Tot midden jaren '90 zagen de mountainbikes er nog uit als grove wegfietsen, maar omdat mountainbiken steeds populairder werd kwamen er steeds meer modellen die sterk genoeg waren om de agressieve rijstijl van mountainbiken aan te kunnen. 

Mountainbike Buitenband

De buitenband is het punt waarmee de mountainbike contact legt met de weg en heeft dus de grootste invloed op comfort en grip. Bij regelmatig gebruik krijgt de buitenband nogal wat te verduren waardoor slijtage en veroudering snel optreden. Een kwalitatief goede buitenband is dus belangrijk voor elke mountainbike. Een goede buitenband heeft een lage rolweerstand, stabiel profiel, hoge slijtweerstand en is niet slip gevoelig. Bij de keuze van nieuwe buitenbanden is het van belang dat de diameter van de band even groot is als de velg en dat de band ongeveer 1,5 keer de breedte van de velg heeft. 

Mountainbike Binnenband

Een binnenband van een mountainbike wordt gemaakt van rubber en heeft een ballon-achtige structuur, deze kan je opblazen en leeg laten lopen aan de hand van een ventiel. Binnenbanden zitten op bijna alle fietsen, behalve wanneer je gebruik maakt van een tubeless variant. Er zit veel verschil in de soorten en stijlen van mountainbike binnenbanden. De belangrijkste variabelen zijn de maat van de band en het type ventiel. De maat van de buitenband is bepalend voor de binnenband. Zorg er voor dat de binnenband in diameter en breedte ongeveer even groot is als de buitenband. De maat van de buitenband staat aan de zijkant in reliëf weergegeven. Door de juiste maat binnenband te kiezen voorkomt u snelle veroudering van uw band en vermindert u het risico op scheuren, gaatjes, een klapband of, bij een te grote binnenband, vouwen in de binnenband.

Mountainbike wielen

Wielen zijn een zeer belangrijk onderdeel van een mountainbike. Goede MTB wielen verhogen uw prestaties. Belangrijk bij de aanschaf van mountainbike wielen zijn de grootte van de wielen. Er zijn drie verschillende wielmaten voor de MTB, namelijk 26 inch, 27,5 inch (650b) en 29 inch (700c) MTB wielen. Deze drie verschillende maten hebben allemaal zijn voor- en nadelen.

Mountainbike zadels

De zadels voor een mountainbike zijn vrij lang en hebben geen vering om het energieverlies zo klein mogelijk te houden. Vanwege de gebogen houding is het zitgedeelte vrij smal, een groot gedeelte van het lichaamsgewicht leunt dan ook via de armen op het stuur. In sommige zadels is het gebrek aan vering gecompenseerd met een gelvulling waardoor er nog sprake is van enig comfort. De doorgewinterde mountainbiker ondervindt overigens weinig hinder aan het gebrek van vering omdat hij door de kracht die uitgeoefend wordt op de pedalen iets uit het zadel komt.

Mountainbike Cranksets

De juiste keuze van het crankstel hangt sterk af van wat u met de fiets gaat doen. Toeren in de polder met soms een Limburgse heuvel, af en toe de gebergten in of een combinatie van beide? U heeft de keuze uit de klassieke dubbel, de compact of supercompact en de triple. Een Triple crankstel is het meest voorkomend op de mountainbike en ATB. Voor meer informatie over cranksets kijkt u in de categorie Mountainbike cranksets.

Mountainbike stuur

Voor een mountainbike geldt; hoe breder het stuur, hoe meer controle. Met een smaller stuur is het gevoel directer maar ook nerveuzer wat wel voordelig is op wendbare singletracks. Voor een comfortabele houding zorg je er voor dat de afstand tussen het midden van de handvatten ongeveer overeenkomt met je schouderbreedte. Zorg tijdens het fietsen voor een houding waarbij de armen ten opzichte van de romp een hoek van ongeveer 90 graden hebben, met een licht knik in de ellebogen. Om de geschikte afstand te bepalen tussen het stuur en de zadel, plaats je de elleboog tegen de zadelpunt. Wanneer je met de vingertoppen tot halverwege de stuurpen komt staat het zadel in de juiste positie.

Mountainbike pedalen

MTB pedalen zijn ontworpen voor extreme omstandigheden op onverhard terrein, ze zijn vaak compacter dan andere klik- of klemsystemen. Zand en vuil mogen geen invloed hebben op het in klikken in de pedalen. Het formaat van het pedaal en de drukverdeling zijn van ondergeschikt belang op het makkelijk in en uitklikken. Voor de pedalen van een mountainbike heb je speciale schoenen met 2 sleuven in de zool van de schoen. Bij de MTB schoen zitten de schoenplaatjes verzonken in de zool om slijtage tegen te gaan. De zool van MTB schoenen zijn behoorlijk stijf zodat kracht beter naar de pedalen kan worden over gebracht.

Mountainbike remmen

V-brake remmen voor de MTB zijn simpele velgremmen met een grote remkracht. Tegenwoordig worden de v-brakes ook regel gebruikt voor de sportievere stadsfiets. Bij droog en nat weer hebben de v-brakes een goede remwerken en ze zijn geschikt voor lange afdalingen. Ze zijn compact en licht waardoor ze veel ruimte bij de banden en spatborden over laten. Verder zijn de v-brakes eenvoudig te monteren en onderhouden, kun je ze makkelijk controleren en zitten ze niet vast aan het wiel waardoor ze niet in de weg zitten bij het demonteren van het wiel.


Goedkope Mountainbike onderdelen van hoge kwaliteit bestellen bij Online Fietsonderdelen Kopen. Vandaag besteld, morgen in huis!